Veel leesplezier!

Vandaag vier ik een bescheiden jubileum. Ik werk precies drie maanden voor Leesweb, als tijdelijke coördinator van de Boekenkaravaan – een voorleesproject dat mij nauw aan het hart ligt.

Vandaag is het ook drie jaar en vijf maanden geleden dat ik, Nederlandse, arriveerde in Antwerpen. Ik kwam hier voor mijn eerste “echte” job, redacteur bij Vlabin-vbc, dat tot december 2014 de literaire tijdschriften Leeswolf en Leeswelp uitgaf. Alleen in een nieuwe stad – buitenlands, maar ook weer niet helemaal want ik spreek de taal – deed ik wat ik altijd doe als ik ergens voor het eerst kom. Ik ging op zoek naar een goede boekwinkel.

Snuisterend door de Wolstraat en over de Melkmarkt belandde ik in kinderboekhandel Pardoes. Tussen de Geronimo Stiltons en Stephenie Meyers viel mijn oog op een postkaartje met illustratie van Carll Cneut. ‘Hou je van voorlezen?’ vroeg het kaartje mij. ‘Doe mee met de Boekenkaravaan!’ Het bleek om een voorleesproject aan huis te gaan, en ze zochten vrijwilligers.

Ik was meteen enthousiast. Voorlezen, moet u weten, zit een beetje in mijn bloed. Mijn ouders, beide boekenwurmen, namen die taak zeer serieus. Elke avond vertelden ze ons een verhaaltje voor het slapengaan, ook toen wij allang zelf konden lezen. Het eerste deel uit de ‘Harry Potter’-reeks hebben we met zijn allen gelezen, ik zat toen in het eerste middelbaar.

Heeft dat voorlezen ons gevormd als gezin? Dat is moeilijk met zekerheid te zeggen, maar ik denk van wel. Als ik kijk naar mijn familie, zie ik een buitengewone openheid. We spreken elkaar wekelijks, over alles: ik voel me zo geborgen bij mijn ouders, dat er geen plaats is voor taboes. Als ik mezelf met mijn broer vergelijk, zie ik opvallende parallellen. We zijn beide creatief, taalvaardig en analytisch – ik als literair recensent, hij als filmcriticus. En als het gaat over mij, dan weet ik: boeken zijn een vanzelfsprekendheid. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om niet in een boek bezig te zijn. Dat ik nooit naar de bibliotheek zou gaan. Dat ik geen boek in mijn handtas zou hebben, of op mijn nachtkastje. Ik zou niet weten hoe ik mijn vrije tijd zou invullen, zonder een permanent gevoel van leegte en onrust.

Maar hoe zit het met gezinnen waar voorlezen niet evident is? Waar kinderen en ouders lezen associëren met huiswerk, waar geen geld is om boeken aan te schaffen, waar het Nederlands niet de thuistaal is, waar slechts schaars meubilair aanwezig is maar vaak wel een loeiende televisie of iPad? Is leesplezier daar überhaupt een optie?

Na drie jaar en vijf maanden vrijwilligerswerk, waarvan 3 maanden voltijds, zeg ik met overtuiging: absoluut. Zoals ik drie jaar geleden afscheid nam na mijn eerste voorleesbezoek, een glimlach van trots rond mijn lippen, zo glunder ik nog altijd: vorige week bijvoorbeeld, tijdens ons slotfeestje op het woonwagenterrein in Wilrijk. Het beeld van een klein meisje, uitgestrekt op het grasveld en bladerend in een prentenboek, staat nog altijd op mijn netvlies gegrift.

Leesplezier brengen waar dat niet vanzelfsprekend is, dat is waar de Boekenkaravaan voor staat. We doen dat bij gezinnen thuis, in kinderdagverblijven en CKG’s, op speelpleintjes en nog andere locaties. Mijn collega’s van Leesweb trekken door het Vlaamse land om leesclubs te geven en publiceren tips en tools voor leesbevorderaars.

Deze maand geef ik een kijkje in onze keuken. Ik neem jullie mee naar de Antwerpse speelpleintjes, de zomerbib en de Biodroom. Met onze vertelkoffers duiken we in de wereld van monsters en piraten. De redactie deelt haar zomerse boekentips, de illustrator en vormgever geven een sneak peek in het gloednieuwe Boekenkaravaanboek dat in het najaar verschijnt. En een groep ervaren onderzoekers, ten slotte, test of voorlezen aan huis inderdaad het beoogde effect heeft.

Ik wens jullie alvast veel leesplezier!

In juli 2015 was ik gastblogger voor Stichting Lezen Vlaanderen. Deze blog is eerder verschenen op www.jeugdliteratuur.org.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s